LOGO

LOGO
LINK CĂTRE BLOGUL PROIECTULUI http://www.comeniusshowmeyourschool.blogspot.com/

duminică, 10 februarie 2013

REUNIUNE POLONIA

     În perioada 28 ianuarie - 1 februarie o delegaţie a Şcolii Gimnaziale Nr.2 Marginea, formată din 2 cadre didactice (înv. Moisoc Diana - responsabilul proiectului şi prof. înv. primar Cazaciuc Daniela) şi 4 elevi ai clasei a VIII ( Bodnărescu Camelia, Corbuleac Costel, Niculcea Cristina şi Popescu Andreea) a participat la reuniunea de proiect, care s-a desfăşurat la Szkola Podstawowa w Minodze Skala, Polonia.
     Întâmpinarea delegaţiei europene s-a făcut într-un cadru oficial de către  d-na director,  profesorii şi elevii şcolii gazdă. Responsabilul proiectului ne-a oferit informaţii despre localitatea Minoga situată în regiunea Malopolska, în apropierea Cracoviei, am aflat date despre înfiinţarea şcolii în 1791 aceasta funcţionând atunci ca şcoală parohială, iar în 1972 fiind construită o nouă clădire. Gazdele ne-au oferit un tur al şcolii.  Împărţiţi în două grupe am vizitat sălile de clasă, cabinetul de informatică, biblioteca, sala de sport, am făcut cunoştinţă cu profesorii de la această şcoală şi am discutat despre sistemul de învăţământ polonez. Am asistat la secvenţe din orele de muzică la clasa a III-a si la clasele mari, precum şi la o oră de educaţie fizică. Cu această ocazie ne-am familiarizat cu metodele de predare adoptate în învăţământul polonez şi am remarcat un sistem de notare diferit de cel din ţara noastră.

                                 Delegaţia europeană formată din 23 profesori şi 22 elevi

Clasa a III-a - ora de muzică

Ora de muzică 

  Ora de educaţie fizică


     După vizitarea şcolii profesorii delegaţiei europene au participat la întâlnirea cu reprezentantul primăriei din Skala, care a ţinut un discurs referitor la importanţa acestui proiect în viaţa comunităţii locale, a oferit informaţii detaliate referitoare la sistemul de învăţământ polonez şi a dorit să afle despre sistemele de învăţământ din ţările partenerilor. 

     În timp ce profesorii se aflau la întâlnirea cu primarul, elevii au rămas la şcoală, unde au prezentat materialele realizate în cadrul celor două activităţi cuprinse în calendar: "Şcoala mea prin ochii mei" şi "O zi la şcoală". Prezentarea elevilor români a impresionat datorită abilităţii lor de a se face ascultaţi şi de a comunica în limba engleză. 
       Seara, elevii au participat la competiţii sportive, organizate în sala de sport a şcolii. Coordonaţi de profesorii de sport ai ţării gazdă şi ai şcolii slovace, elevii au jucat volei, baschet, floorball. Indiferent dacă au câştigat sau au fost învinşi s-au bucurat de momentele plăcute petrecute împreună.







    În prima zi, conform programului, a avut loc şedinţa Comenius, timp în care am discutat despre activităţile desfăşurate, ce documente trebuie să pregătească fiecare ţară gazdă pentru buna desfăşurare a întâlnirilor, s-au cerut impresii despre vizita din Spania şi s-au stabilit sarcinile referitoare la următoarea vizită care va avea loc în Franţa.

     Pe parcursul celor 4 zile gazdele ne-au oferit un tur al regiunii, ocazie cu care am vizitat : 
Mina de sare Wieliczka, mină luată de UNESCO în Patrimoniul Natural şi Cultural din anul 1978. Construită în secolul al XIII-lea, mina este situată la 327 m adâncime şi are o lungime de 300 Km, din care doar 3.5 km  sunt deschişi vizitelor publicului. Aici turiştii pot vizita cel mai mare muzeu al mineritului din lume, cea mai mare catedrală salină din Polonia, un sanatoriu pentru cei cu boli respiratorii, săli de sport, săli pentru evenimente culturale precum vernisaje, spectacole artistice sau concerte, restaurante şi lacuri sărate. 







Castelul Wawel
     Pe colina Wawel, situată deasupra Vistulei, se înalţă cel mai frumos şi cel mai vizitat complex arhitectonic aparţinând fostei reşedinte regale: Castelul Wawel şi catedrala fortitificată Wawelska.
     Iniţial gotic Castelul Wawel a fost transformat ulterior, în anul 1540 de către Sigismund I într-o reşedinţă regală impunătoare în stil renascentist, având rolul de palat prezidenţial al monarhilor polonezi. Astăzi, castelul adăposteşte "Colecţia Naţională de Artă", alcătuită din ţesături-tapiserii brodate cu fire de aur, pictură, ceramică, o impresionantă colecţie de arme, precum şi Tezaurul Coroanei, care cuprinde sabia de încoronare a regilor polonezi.







Castelul Pieskowa

     Pieskowa Skala este renumită pentru castelul său renascentist construit de regele Cazimir cel Mare, ca un turn gotic, pe o stâncă înaltă de calcar, numită Dorothy. Castelul deţine o impresionantă colecţie de tablouri, mobilier în stil rococo, statuete, tapiserii.









A fost o experienţă minunată atât pentru cadrele didactice participante, cât şi pentru copii, cu această ocazie legându-se noi prietenii şi punţi de legătură între şcoala noastră şi celelalte instituţii.
Proiectul „Show me your school, I’ll show you mine” este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius – Lifelong Learning Programme.
Informaţiile furnizate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului şi Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este  folosit conţinutul acestor informaţii.


Responsabil proiect,Diana Moisoc

Niciun comentariu: