LOGO

LOGO
LINK CĂTRE BLOGUL PROIECTULUI http://www.comeniusshowmeyourschool.blogspot.com/

miercuri, 24 aprilie 2013

REUNIUNE FRANŢA


     În perioada 15-19 aprilie 2013, o echipă de cadre didactice  de la Şcoala Gimnazială Nr. 2 Marginea, formată  din profesorii Diana Moisoc, responsabilul proiectului şi Elena Moldovan, director, a participat la cea de-a treia reuniunea de proiect din Franţa, în localităţile Saou şi Saint Nazaire le Désert, în proiect fiind implicate două şcoli din această ţară.
     În cadrul acestei reuniuni au participat 19 reprezentanţi din toate ţările partenere : Spania, Turcia, Slovacia, România, Grecia, Bulgaria, Polonia. Mobilitatea din Franţa s-a desfăşurat conform programului întocmit de reprezentanţii şcolilor gazdă şi pus la dispoziţie partenerilor de proiect. În această mobilitate am vizitat  Şcoala din Saou, Grădiniţa din Soyans şi Şcoala din Saint Nazaire le Désert, aflate în regiunea Rhône - Alpes, în Sud Estul Franţei.
     Am fost întâmpinaţi cu căldură şi prietenie atât de gazde, cât şi de locuitorii celor două sate,  am revăzut cu plăcere partenerii de proiect de la celelalte  reuniuni din Spania şi Polonia, dar am cunoscut şi cadre didactice noi din şcolile implicate în proiect.
     În prima zi am vizitat şcoala din Saou, prezentânduni-se sălile de clasă, spaţiul de joacă, colţul Comenius, ce cuprindea foarte multe materiale realizate de copii, precum şi souveniruri primite în cadrul celorlalte mobilităţi de la parteneri.     Am fost împărţiţi în trei grupe, participând pe rând la activităţile propuse. Astfel am asistat la o lecţie de ortografie, care ne-a impresionat prin modul de organizare, relaţia apropiată dintre copii şi profesor, libertatea care emana din această sală de clasă, precum şi prin metodele folosite la oră.     Apoi, grupul nostru a plecat însoţit de doi reprezentanţi ai Biroului de turism, să viziteze localitatea, lăsând astfel ocazia altei grupe să asiste la următoarea activitate desfăşurată cu acei minunaţi copii.
Saou este o localitate mică cu 527 locuitori, situată la poalele munţilor, cu case vechi şi turnuri de piatră, cunoscută pentru pădurile şi pârâul care traversează satul, pe vremuri apa fiind considerată miraculoasă, după cum ne-au povestit însoţitorii noştri.Pe tot parcursul anului, dar mai ales în timpul verii turismul joacă un rol important pentru economia locală.
     Deoarece copiii servesc masa la ora prânzului, am fost invitaţi la un picnic organizat de părinţi şi profesori. Am fost încântaţi atât de frumuseţea locului, cât şi de atmosfera prietenească cu care am fost înconjuraţi. Apoi ne-am întors la şcoală şi am participat la o lecţie de ştiinţe. Elevii au avut de realizat un circuit electric. Am fost plăcut surprinşi să observăm dexteritatea cu care manevrau instrumentele de lucru şi interesul pe care îl manifestau în realizarea temei.


După amiază a avut loc întâlnirea de lucru, în cadrul căreia ne-a fost prezentat sistemul de învăţământ francez. Am discutat despre ultimele activităţi desfăşurate şi am făcut schimb de diferite materiale confecţionate de copii, printre care şi produsul realizat în cadrul activităţii "Pe urmele istoriei". Un punct important a fost completarea chestionarelor realizate de echipa franceză. Responsabilul Poloniei ne-a prezentat interpretarea chestionarelor completate la reuniunea anterioară. Spre finalul întâlnirii s-au făcut planuri şi s-au oferit sugestii pentru reuniunea din Slovacia, care va avea loc în luna iunie.A doua zi am vizitat grădiniţa din Soyans. Distanţa de 4 km dintre cele două localităţi am parcurs-o pe jos, descoperind astfel frumuseţile locului. Ajunşi la grădiniţă am fost întâmpinaţi cu prietenie atât de cadrele didactice, cât şi de copii. Am vizitat spaţiul de joacă şi sălile de grupă, după care am participat la o activitate de matematică realizată cu cei mici (3,4 ani) şi de dezvoltarea limbajului cu cei din clasa pregătitoare. După amiază am vizitat Palatul bomboanelor din localitatea Montelimar, aceasta fiind considerată o capitală mondială a producţiei de  nuga. În seara zilei profesorii delegaţiei europene au participat la întâlnirea cu reprezentanţii localităţii. La întâlnire au participat primarii din trei localităţi: Saou, Soyans şi Francillon. A fost o seară interesantă în care am aflat diverse lucruri despre această frumoasă zonă şi despre locuitorii ei. În cea de-a treia zi a mobilităţii am vizitat turnul din localitatea Crest, turn care domină oraşul de pe malurile râului Drôme. Datând din secolul al XI-lea, turnul a fost parte a unui castel, fiind cel mai mare turn medieval din Franţa. Restul castelului  a fost distrus în secolul al XVII-lea, de regele Ludovic al XIII-lea. Ca majoritatea turnurilor istorice şi acesta a fost construit în vederea supravegherii anumitor obiective strategice, a servit apoi drept închisoare, iar acum este un important obiectiv turistic al zonei. Spre seară ne-am îndreptat paşii spre Saint Nazaire le Désert, o localitate mică, aşezată într-o zonă de munte, având o populaţie de aproximativ 80 de locuitori, unde se află cealaltă şcoală parteneră. Pe drumul dintre cele două sate am întâlnit peisaje frumoase, ape cristaline, câmpuri de lavandă.
La şcoala din Saint Nazaire le Désert am fost înconjuraţi de aceeaşi atmosferă caldă şi prietenească. Aici funcţionează o singură clasă, copiii având vârste cuprinse între 6 şi 10 ani. Am participat la o lecţie de geografie prin care copiii ne-au demonstrat cunoştinţele lor referitoare la locaţia, numele şi steagurile ţărilor implicate în proiect, după care împărţiţi pe grupe şi însoţiţi de elevi am participat la un joc de orientare, în vederea cunoaşterii localităţii. Ne-am simţit foarte bine şi am comunicat mult cu copiii din grup.

 În după-amiaza zilei am vizitat o fermă de capre din Brette, creşterea caprelor ca şi cultivarea lavandei, fiind îndeletniciri specifice acestei zone.
Seara am participat la întâlnirea cu primarul localităţii. Am fost impresionaţi când am remarcat că era prezentă la această întâlnire, aproape întreaga comunitate: copii, părinţi, bunici. Şi în această seară ne-am bucurat de atenţia şi ospitalitatea prietenilor francezi descoperind obiceiuri comune, dar şi elemente de cultură şi civilizaţie spre care ar fi bine să tindem.

Pe tot parcursul mobilităţii am avut parte de activităţi diverse şi atractive menite să ne îmbogăţească spiritual, să învăţăm să respectăm cultura, tradiţiile şi stilul de viaţă a altor popoare.
Proiectul „Show me your school, I’ll show you mine” este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius – Lifelong Learning Programme.
Informaţiile furnizate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului şi Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este  folosit conţinutul acestor informaţii.

Responsabil proiect, Diana Moisoc
Niciun comentariu: